Tot ver na de middeleeuwen werden kinderen zo snel mogelijk gedoopt, soms zelfs op de dag van de geboorte. Dit gebeurde omdat men het risico wilde vermijden dat het kind ongedoopt zou sterven. Er was toen nog geen speciale kleding voor de dopeling; het kind werd ingebakerd naar de kerk gebracht en vaak naakt gedoopt. Wel had men soms speciale omslagdoeken (wikkelkleden) voor de baby.
Pas in de 18e eeuw werd het gebruikelijk dat de baby voor de doop speciale kleding kreeg. De doop gebeurde ook niet meer direct na de geboorte, maar enkele weken later. Toentertijd droegen baby’s tot ze gingen kruipen lange jurken. De doopjurk was ook lang, meestal wit of ivoorkleurig en kon rijk versierd zijn met linten, kant, smokwerk en borduurwerk. De meest gebruikte stoffen waren katoen, linnen en zijde. Bij de doopjurk hoorde soms ook een mutsje, jasje of cape. Doopjurken werden wel gemaakt uit de bruidsjurk van de moeder. Vaak waren het familiestukken die door verschillende generaties werden gebruikt. Een voorbeeld is de doopjurk van de Nederlandse prinses (later koningin) Wilhelmina uit 1880. Deze was bij de doop van haar achterkleinzoon Willem Alexander in 1967 nog steeds in gebruik. En ook hun kinderen hebben deze gedragen tijdens de doop. BRON:WIKIPEDIA
Over de doopjurken heeft de Oudheidkundige vereniging “Het Land van Strijen” een bijzondere tentoonstelling in het museum van Strijen. De tentoongestelde jurken zijn allen geschonken en in het bezit van de vereniging.
Omdat de jurken oud tot zeer oud zijn en de stof kwetsbaar is , is deze expositie alleen in de maand april.
Daarna worden ze weer opgeborgen en bewaard voor de toekomst.
Een bijzondere expositie die u vast niet wil missen.
Vanaf zaterdag 1 april tot zaterdag 29 april is deze expositie te bezoeken op woensdagmiddag en op zaterdag.Voor groepen van meer dan 10 personen ook op andere werkdagen.
Voor meer informatie over het museum en de openingstijden’. zie website www.hetlandvanstrijen.com